Ilmavesilämmityksellä kohti vihreää energiaa

7.12.2023

Sorkkisten koulurakennukset Eurassa ottivat aimo harppauksen kohti vihreämpää energiaa, kun kesän 2023 aikana rakennuksiin uusittiin lämmitysjärjestelmä. Kuntien yleisenä tavoitteena on luopua fossiilisesta polttoaineesta lähivuosina ja öljylämmityksen korvaaminen oli Sorkkisissa ajankohtaista. Euran kunta valitsi kumppanikseen Vesi-Lammelan, joka toteutti mittavan lämmitysremontin aikataulussa.

Vesi-Lammela toimitti Euran kunnan Sorkkisten koulurakennusten mittavan lämmitysremontin aikataulussa.

Sorkkisten koululla on kolme erillistä rakennusta, joista kahdessa on edelleen aktiivista toimintaa lakkauttamisen jälkeen. Haasteena on ollut kohtuullisen isot öljyn kulutus- ja kustannusmäärät, kun rakennusten lämmittäminen on ollut yhden järjestelmän takana.

- Remontin myötä jokaiselle rakennukselle saatiin itsenäinen lämmitysjärjestelmä, jota voidaan säätää yksilöllisesti kunkin rakennuksen käytön mukaan. Toisena vaihtoehtona meillä oli kiinteään polttoaineeseen vaihtaminen mutta päädyimme valitsemaan lämpöpumpputekniikan, kertoo Euran kunnan rakennuspäällikkö Ari Jyräkoski.

Jyräkosken mukaan rakennusten lämmitysmuodon vaihtamista on pohdittu jo pidempään mutta valmistelut remonttiin aloitettiin kevättalvella 2023. Kilpailutuksen jälkeen toteuttajaksi valikoitui Vesi-Lammela.

- Ratkaiseva tekijä oli meidän kannaltamme ilmavesilämpöpumppulaitteistojen ostaminen osamaksulla, jolloin ei tarvittu isoa investointimäärärahaa. Minimitavoite on, että lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta syntyvillä säästöillä investointi maksaisi itsensä takaisin maksuajaksi sovitussa viidessä vuodessa. Sen jälkeen laitteisto on käytössämme vielä pitkän aikaa, Jyräkoski summaa.

Lämmitysremontin valmistelut aloitettiin kevättalvella 2023 ja saatiin valmiiksi juuri ennen lämmityskauden alkua.

Mutkatonta ja paikallista palvelua

Nopeassa aikataulussa edennyt lämmitysremontti saatiin valmiiksi ennen lämmityskauden alkua. Vaikka kohde on iso, Vesi-Lammelalle suunnittelu ja toteutus oli yksinkertainen toteuttaa.

- Teimme vanhojen energiankulutusten mukaan laitteiden mitoituksen ja kävimme pitämässä katselmuksen, minkä perusteella pystyimme antamaan kunnalle hinnan investoinnista. Vanhan korjaamisessa on aina omat haasteensa, kun räätälöidään laitteet ahtaisiin tiloihin. Aikataulussa pysymisen mahdollisti ajallaan toimitetut laitteistot sekä urakkaan suunnitellut henkilöresurssit, kertoo Vesi-Lammelan toimitusjohtaja Matti Lammela.

- Kaikki on sujunut mutkattomasti ja hyvin Vesi-Lammelan kanssa. Keskusteluyhteydet ovat olleet koko ajan hyvät. Muutoksissa sisäänajo ottaa kuitenkin aina aikansa. Varsinkin silloin paikallinen toimija kumppanina on tärkeää, kun apu tulee rivakasti läheltä, kiittelee Ari Jyräkoski.

Jokaiselle rakennukselle räätälöitiin lämmityslaitteisto rakennuksen käytön ja tarpeen mukaan.
Uusitulla lämmityslaitteistolla öljynsäästö rakennuksissa on yhteensä yli 200 000 litraa.

Energiansäästö Sorkkisten koululla

  • Öljynsäästö sopimusaikana 204 000 l (48 000 l / vuosi)
  • Energiansäästö 190 500 kWh / vuosi
  • JÄSPI Inverter Split 16 -lämpöpumppuja 7 kpl
  • Laitteiston kokonaiskustannus 21 300 € / vuosi (5 vuotta)