Ilmalämpöpumppu lämmittää ja viilentää energiatehokkaasti

20.9.2022

Monissa kotitalouksissa mietitään asuntojen lämmitysratkaisuja uudelleen energian hintojen noustessa. Ilmalämpöpumppu on energiatehokas lämmitys- ja viilennysmuoto, mikä tuo etenkin sähkö- ja öljylämmitteisille kotitalouksille säästöä niin sähkönkulutukseen kuin sähkölaskuunkin.

Vesi-Lammelan LVI-asentaja Jukka Salo toteutti Honkilahdella projektin, jossa alkusysäys tuli asiakkaalta, ja ensisijaisena tarpeena oli asuntojen viilennys kesähelteillä. Aloite ilmalämpöpumppujen asennuksiin lähti Elina Majanderilta ja pian sana lähti kiirimään honkilahtelaisten keskuudessa.

- Sovimme, että toteutamme projektin, mikäli pumput asennetaan kaikkiin taloyhtiön neljään asuntoon. Yhtäkkiä toisestakin taloyhtiöstä tuli pari pumpputilausta lisää. Lopulta asensimme ilmalämpöpumppuja kaikkiaan 15 asuntoon lähialueella, Jukka Salo kertoo.

Elina Majanderin aloitteesta honkilahtelaisissa rivitaloasunnoissa on kesällä viileämpää.

Majander on ollut viilennysratkaisuun tyytyväinen, ja kaikki meni asennusten ja käyttöopastuksen kannalta juuri kuten oli luvattu.

- Lämmin kesä on viilentävän ilmalämpöpumpun paras myyjä, kun aurinko paistaa asuntoon todella lämpimästi. Hyvin tämä on viilentänyt, nyt kun olen laitetta käyttänyt, Majander sanoo tyytyväisenä.

Tilauksesta asennukseen parissa viikossa

Ilmalämpöpumppujen asentaminen on luvanvaraista, joten asennuksen suorittaa aina alansa ammattilainen. Vesi-Lammelassa ilmalämpöpumpun asentajia on kaksi. Jukka Salo on siitä harvinainen putkimies, että hänellä on luvat myös sähkötöihin. Pumppujen asennus sujuu sutjakkaasti, kun putki- ja sähköasentajan aikatauluja ei tarvitse sovitella yhteen.

LVI-asentaja Jukka Salolla on pätevyydet myös sähkötöihin, mikä helpottaa esimerkiksi ilmalämpöpumppujen asennuksia.

Kuumat kesät ovat lisänneet ilmalämpöpumppujen asennuksia viime vuosina. Jossain vaiheessa pumpuista oli jopa pulaa ja asennusaikataulut venyivät. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin hyvä, sillä tilauksesta asennukseen menee keskimäärin kahdesta kolmeen viikkoa.

- Ilmalämpöpumpun voi asentaa talvellakin, kunhan ulkoyksikön paikka on valmisteltu huolellisesti asennusta varten. Käymmekin aina tarkistamassa kiinteistön etukäteen, jotta tiedämme sähköjen ja kylmäputkien läpivientikohdat. Tämä nopeuttaa varsinaista asennustyötä huomattavasti, Jukka Salo sanoo.

Vesi-Lammelan asentajat käyvät etukäteen tarkistamassa kohteen, jotta asennuksessa tiedetään kylmäputkien ja sähköjen läpivientikohdat.

Putkimiehen seLVIä faktoja

  • Ilmalämpöpumppu käyttää toimiakseen sähköenergiaa, jonka avulla se sitoo ulkoyksiköllään ilmasta lämpöenergiaa ja vapauttaa sen huoneistoon sisäyksikön kautta.
  • Ilmalämpöpumppu tuottaa energiaa tehokkaalla hyötysuhteella, mikä voi tuoda suuriakin säästöjä etenkin suorasähkölämmitteisten talojen lämmityskuluihin.
  • Mitä tehokkaampi ilmalämpöpumppu, sitä paremmalla hyötysuhteella se toimii myös kovilla pakkasilla.
  • Asennustyöt vievät aikaa noin 4-8 tuntia, riippuen talon koosta, sähkötöistä sekä kylmäputkien läpiviennistä.
  • Ulkoyksikön paikka on joko ulkoseinässä, sokkelissa tai maassa laattojen päällä.
  • Sisäyksikkö kannattaa sijoittaa tilaan, josta lämpö pääsee leviämään mahdollisimman laajalle.

Vielä ehdit tilata ilmalämpöpumpun kotiisi ennen talvea! Ota yhteyttä Mika Niemeen p. 040 548 9555 tai myymala@vesi-lammela.fi.